Ontmoet het floreshuis: josca

Maak kennis met…… Josca.

Josca werkt sinds juli ’22 in de keuken van het Floreshuis. In dit interview kun je kennismaken met Josca!

Josca vertelt dat zijn grootvader iets met paarden had, hij was een soort cowboy. Op mijn vraag of Josca iets met dieren heeft, geeft hij aan dat hij honden lief vindt. ‘Maar.. niet voor thuis, honden moeten buiten zijn’, zegt hij.

Hoe ben je in het Floreshuis terechtgekomen?

Mijn verpleegkundige wees me hierop. Elke woensdagavond komt ze bij me. Ik heb verschillende dingen gedaan. Ik heb 23 jaar in de fabriek gewerkt en ben zeeman geweest. Op een schip. Dit was prachtig. De mooiste tijd. Ik was 17 / 18 jaar. De wereld was van mij! Het was een avontuur. Het avontuur was de reden waarom ik mijn geboorteland, Kaap-Verdië, verliet. Als zeeman zag ik andere landen; Engeland, Frankrijk, Noorwegen. Zuid-Amerika, Buenos Aires. Dit bracht mij ook naar Groningen.

Er is veel veranderd. Ik ben manisch depressief geworden. Ik kreeg een burn-out. Ik werkte in een fabriek als proces-operator. Ik zat ook in de OR. Het was te zwaar.. Na 23 jaar viel ik uit. Mijn broertje heeft me opgehaald. Nu gaat het goed met mij. Ik kan er mee leven.

En hoe is het verder gegaan?

Mijn neefje heeft ervoor gezorgd dat ik hier kon beginnen. Ik heb gebeld, had een gesprek met Gijs (de locatiemanager hier) en kon daarna beginnen. Het doet mij goed om bezig te zijn. Er is hier een leuke sfeer.

Ik heb een beetje last van mijn rug. Ik heb verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan. Ook bij Mamamini als bijrijder. Het was leuk, maar ik kreeg last van mijn rug. Ik tilde daar o.a. kasten en ander meubilair.. Ik kwam overal!

Wat brengt het werken bij het Floreshuis?

Het doet me goed om bezig te zijn. Er is een leuke sfeer. Thuis zitten is ook niets voor mij, dan komen de muren op me af.

Wat doe jij thuis zoal?

Schoonmaken, lekker wandelen, boodschappen doen, in mijn tuintje werken, je moet aanpassen aan wat je kan. Ik verveel me niet, ik ben graag thuis, maar wil niet elke dag thuis zijn.

Is er bepaalde muziek waar jij graag naar luistert?

Ik heb een heel brede smaak. Leonard Cohen, blues, reggae. Ik luister elke dag naar muziek bij mij thuis.

Wil je nog iets kwijt aan de mensen die dit lezen?

Je moet alles zelf doen.

Na het interview zegt Josca: ‘het is belangrijk om je op jezelf te richten’ ‘niet te veel met anderen bezig zijn’.