Terugblik een avond over: ‘Hoe de liefde werkt’

In het Floreshuis vond op 14 oktober de eerste thema avond plaats. Dit was tegelijkertijd de eerste fysieke thema avond in het Floreshuis na de corona lockdown. Reden te meer om als buurtbewoner of geïnteresseerde bij deze avond te zijn. Ook het thema van de avond wekte de belangstelling van velen, dat stond in het teken van de liefde.

Fransis Bosch, presentator van de avond opende de thema avond. Er hing een gezellige sfeer in het Floreshuis en een samenhorigheid, dit kwam mede vanwege het thema liefde. Het thema liefde bracht herkenning en riep allerlei vragen op. Over het thema liefde zijn talloze boeken geschreven en Fransis inspireerde het publiek met talloze boeken over de liefde of hieraan gerelateerd, verzameld in haar koffer.


Aan het publiek werd als eerste de vraag gesteld: Wat is liefde? Als definitie van de liefde werd door de aanwezige gasten aangegeven: een kopje koffie ’s ochtends, ’s ochtends een sinaasappeltje samen eten, samen delen, begrip, voor elkaar zorgen, knuffelen, naar elkaar luisteren. Wie precies weet wat liefde is en hierover wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan is Mark Mieras, wetenschapsjournalist & natuurkundige gespecialiseerd in hersenonderzoek. Hij was speciaal uit Amsterdam gekomen om te vertellen over hoe de liefde achter de schermen van je bewustzijn werkt en om met ons hierover in gesprek te gaan. Mieras heeft onder andere het boek geschreven ‘Liefde, wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere’. De aanleiding van het schrijven van dit boek is dat hij om zich heen veel vrienden zag, die met de liefde worstelden. Eigenlijk kon hij geen vinger op leggen wat liefde is. Hij was benieuwd of de liefde te benaderen is vanuit wetenschappelijk onderzoek.

Op de tafels en stoelen in het Floreshuis lagen rode hartjes met pennen. Op de hartjes kon het publiek haar vragen over de liefde opschrijven of iets anders wat men graag wilde delen. Tijdens de avond werden de vragen aan de wetenschapsjournalist voorgelegd. ‘Wat is het verschil tussen liefde en verliefdheid?’ vroeg iemand. Volgens de schrijver is voor liefde meer tijd nodig en verliefdheid is een periode dat mensen met elkaar verbonden raken. Een andere vraag was ‘Wat is de opvatting van de wetenschapsjournalist over datingsites’? Mieras gaf aan dat fysieke ontmoeting onvervangbaar is, en dat men niet te lang moet wachten om fysiek te gaan afspreken.


De schrijver nam het publiek mee in zijn boeiende voordracht over de liefde met diverse foto’s, gezien vanuit wetenschappelijk oogpunt en wat de liefde bij ons beweegt. Hij gaf ons inzichten over de liefde, dat volgens hem altijd aanwezig is in relaties tussen vrienden, collega’s en ook buurtbewoners. Ook noemde hij dat muziek een bron van liefde is voor kinderen en heel veel mensen. ‘Plezier’, ‘ontwikkeling’ en ‘liefde’ horen bij elkaar en zijn synoniemen, tegelijkertijd is liefde heel ingewikkeld.

Als laatste gaf hij aan dat sommige mensen hun hele leven verliefd op elkaar blijven, dat heet zwanenliefde. Er is onderzoek naar gedaan over wat zorgt dat dit bij mensen gebeurt. Voor een deel is het aanleg en voor een deel komt dit door als men samen een leven leidt met veel avontuur. Avontuur zorgt eigenlijk voor dat je gevoel van verliefdheid krijgt. Zoek steeds een nieuwe manier van ontmoeten en een nieuwe manier van de wereld verkennen. Met deze mooie woorden beëindigde Mark Mieras zijn lezing.

Als dank kreeg Mark Mieras van de presentator een boek uit haar koffer ‘Liefde in vele facetten’ van professor Iteke Weeda. Een citaat uit dit boek is: ‘De liefdesrelatie is een oefenterrein om van steeds meer mensen te kunnen houden’.

Tekst: Cindy Bolwijn 
Fotografie: Karin Kamstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *